Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen verplanten

Boomverzorging

Bomen verplanten is niet eenvoudig. Vaak staan de bomen al vele jaren op dezelfde plek en hebben al flinke wortels in de grond gekregen. Maar is de boom nog gezond en mooi, dan is het zonde de boom te kappen en is verplanten een goed alternatief.

Kunnen alle bomen verplant worden?

Niet alle bomen zijn geschikt om te verplanten. Het soort boom en de levensjaren van de boom zijn bepalend of het verplanten zinvol is. Ondanks dat betekent het niet dat oude bomen niet verplant kunnen worden! Integendeel. Door met zorg voldoende maatregelen te nemen kunnen volgroeide bomen en struiken vaak succesvol worden verplant.

Wat moet er gebeuren om bomen te verplanten?

Het verplanten van een boom doen wij met zorg en aandacht. We zetten meerdere stappen om te onderzoeken of het zinvol is de boom te verplanten. De volgende stappen zetten wij bij het verplanten:

  • Wij voeren onderzoek uit of de boom sterk genoeg is om te kunnen verplanten, zodat de boom na de verplanting weer kan gaan opbloeien.
  • De nieuwe standplaats van de boom bekijken we grondig. Is de grond bijvoorbeeld wel geschikt voor de boom die we verplanten?
  • Blijkt uit het vooronderzoek dat het zinvol is de boom te verplanten, dan gaan we starten met het uitgraven van de boom. Dit doen we zorgvuldig door goed rondom de kluit uit te graven en de belangrijke wortels zoveel mogelijk intact te houden.
  • De boom wordt hierna verplaatst met geschikt materiaal, zoals met een takelmachine.
  • De grond op de nieuwe standplaats wordt in orde gemaakt en bemest. De boom verplanten we nu op de nieuwe plek.

Bomen verplantenĀ is een zorgvuldige klus. Wilt u weten of uw boom verplant kan worden? Laat het ons weten en wij komen vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken.